facep.jpg

Temps.jpg

El Temps

 

Allaus.jpg
Allaus
logo_FEEC-71x78.png

Visitants en linea

Tenim 48 visitants en línia
RSS
El Meridià verd: travessa cicloturista en BTT

Per Sant Joan al Meridià Verd: De Ribes de Freser al Masnou.

El Meridià Verd és una iniciativa per commemorar la mesura del meridià de París que va servir de base per definir la unitat del metre. El meridià verd va des de Dunkerque, al mar del Nord, fins a la platja d'Ocata, al Masnou. En concret, és el meridià situat a 2º 20' 14,025" a l'est del meridià de Greenwich.
El recorregut que proposem, segueix, tan a prop com sigui possible, la línia vertical que descriu el denominat meridià de París, que té l'inici a Dunkerque i acaba a Barcelona (el Masnou). En el nostre cas, farem només la part catalana: de Ribes de Fresser al Masnou.

Les etapes

Tot el recorregut s'estructurarà en 4 etapes. Es circularà sempre en grup, realitzant les parades que siguin necessàries.

Primera etapa

De Ribes de Freser a Vallfogona de Ripollès. 48 km
Etapa pirinaica. Pujarem cap el poble de Bruguera i per la serra cavallera pel peu del Taga (2040). D'aquí podem veure el Pedraforca i tota la serra del Cadí. Baixarem per una pista molt bon estat cap a Sant Joan de les Abadesses i entravessarem el Ter en un pont bastant curiós. Ens enfilarem cap a la collada de Sentigosa per una pista en bon estat. Seguirem la N-260 fins a Coll de Canes. Dormirem a Vallfogona de Ripollès: Mr Bikers. L'ambientació és molt "motar".

Segona etapa

De Vallfogona de Ripollès a Tavèrnoles. 47,5 km.
Ens enfilarem altre cop cap a Coll de Canes. D'aquí pujarem. cap a la serra de Santa Magdalena per una pista un xic mal estat. Si ha plogut ens trobarem fang que ens dificultarà la pujada. Simplement, baixarem la bici i continuarem. La vista de dalt la serra, val la pena. A dalt del coll deixarem Santa Magdalena de Càmbrils.
Perdrem desnivell molt ràpidament per una pista molt bona i asfaltada cap a Vidrà. Anirem baixant ara pel riu fins a Sant Pere de Torrelló per unes valls frondosses. De Sant Pere, travessarem el nou eix cap a buscar el Ter, passant per Roda de Ter, Folgueroles i a Tavèrnoles. Dormirem a El Roquet. Hi haurà possibilitat de banyar-se a la piscina pels mes agosserats

Tercera etapa.

De Tavèrnoles a Cardedeu. 53,19 km.
Seguirem cap a Sant Julià de Vilatorta. Aquí seguirem paral·lel el GR-2 cap a paral·lel direcció a Vilalleons i ens enfilarem cap a l'esglèsia-Restaurant Puig de l'Agulla. Anirem a buscar la collada del Vilar. Al peu, el Montseny i ens enfilarem per una pista en molt bon estat però llarga. Arribarem al punt més alt del Meridià, a 1345 mts. La part final, un flanqueig,arribarem al coll Formic, punt d'inci de la coneguda travessa Matagalls-Montserrat. Seguirem la carena del Montseny envoltats de prats, fins arribar el punt, que perdrem de cop desnivell, endissar-nos al bosc d'alzina i castanyers, cap al pantà de Vallferners, Cànoves i fins a Cardadeu. Dormirem a l'Hotel Xurin.

ATENCIÓ: Aquesta etapa, no trobarem cap servei per comprar per dinar ni begudes. L'Hostal Collfornic està tancat per Sant Joan (no fan pont). Per tant, caldrà que compreu algu el dia anterior a l'Hostal El Roquet. Hi ha servei de màquina de begudes.

Quarta etapa

De Cardedeu al Masnou. 30.70 km.
Seguirem la plana cap a la Roca del Vallès. En aquest punt, començarem el ascens de la serralada litoral cap al Turó de Sellecs. En aquest punt, trobarem molta gent a peu i en bici. El mar, el començarem a veure'l i de sobte, una gran baixada cap a Teià i el Masnou ens portarà.

Distància total: 179,94 quilòmetres
Altitud min: 4 metres, màx: 1.654 metros
Desnivell acumulat. pujada: 5.548 metres, baixada: 6.146metres
Aquestes dades estàn extretes de diferents trams restragats amb GPS. Poden variar. Son orientatius.

Desplaçaments

  • Anada: Es pujarà amb transport públic (RENFE) els participants. Farem transbord a L'Hospitalet fins a Ribes. Les bicis, es cargaran en furgoneta 30 min abans d'agafar el tren i ens les pujaran fins a Ribes de Freser. L'anada, es farà en grup.
  • Tornada: La tornada serà lliure. L'opció aconsellable, es anar amb Renfe del Masnou a L'Hospitalet de Llobregat i fer transbord a Vilafranca. La tornada és lliure, degut que Renfe no posa moltes facilitats per viatjar amb bicis i en grup.

La bicicleta i les alforges

IMPORTANT: S'agraeix molt que tots els participants portin les bicicletes a punt per fer una travessa de 4 dies. Portar-la al mecànic per que ens revisi els frens, cadena, canvi, et pot evitar un ensurt durant la travessa. Una averia major a la bici, no podrà fer retardar el grup.

IMPORTANT: L'equipatge de les alforges ha de ser lleuger. Un quilo de mes, al cap d'uns quants quilòmetres, es noten. En els trams que haurem de baixar de la bici, arrossegar-la, no costa res, però si portem mes pes de lo normal, ens esgotarem, el doble.

Porteu lo necessari: roba calenta pel vespre, que fins i tot, pot servir per pijama. Necesser. Un forro polar i un impermeable.
A on anem a dormir, disposen de llençols, tovalloles i manetes (son hotels). No cal que porteu ni sac.

Recomanable portar mitjons de recanvi (2 parells de recanvi). Creuem bastants cops els rius i zones humides.

Porteu ganyips pel camí. Plàtans, taronja, fruits secs, galetes, barretes. El plat fort de la jornada, és un bon esmorzar i sopar. Pel camí, anirem picant.

Per no allargar les jornades, evitarem dinars de forquilla i ganivet. Pa de pagès o pita, embotit i fruita, serà una bona alternativa.

Les càmares antipunxades

En el mercat, venen unes càmeres que li diuen antipunxades. A dins, tenen un líquid, que en el moment de punxar, tapa el forat. Això evita perdre molt de temps en aquesta reparació, típica en la bicicleta.
Es interessant que els participants, portin aquest tipus de càmares i de recanvi.

Inscripcions

La data límit de les inscripcions és el dimecres 18 de juny de 2008, a les 21.30 h al local del CEP.
La inscripció es vàlida, un moment s'ha realitzat el seu pagament. Sense el pagament, no es considera inscrit i reserva de plaça.

Hora de sortida

Vilafranca del Penedès
Dissabte 21 de juny, a les 6.30 (puntualitat), a l'estació de Renfe Vilafranca del Penedès (trobada amb la bici a la Plaça de l'Estació-Parada de Taxis).
Carrega de bicis furgoneta i compra de bitllets.
El tren surt a les 6.45 de vilafranca i arribem a les 7.31 a L'hospitalet de Llobregat

Per la gent de barcelona
7.30 a l'estació de l'Hospitalet. El tren surt a les 7.49.

Pels participants que ens trobem directament a Ribes
El tren arriba a les 10.23 a Ribes. Ens trobaríem a l'estació de Renfe.

Descarrega de bicicletes. Començaríem a pedalar a les 11 del matí de Ribes de Freser en direcció Bruguera.

Més informació

 

LlocMeridià Verd
Lloc sortidaRibes de Freser
LLoc fi activitatMasnou
Inicidissabte, 21 de juny de 2008
Fidimarts, 24 de juny de 2008
DificultatNormal, al tractar-se d'una travessa de 4 dies. Tot i així, no sobrecarregar les alforges i s'ha de treballar la travessa. El paissatge, és magnífic.
DuracióTravessa de 4 jornades.
TransportTransport públic
MaterialBicicleta d'alta Muntanya i el seu equipament. Deixeu a casa roba de recanvi tipus: pantalons texans o bambes, es pot reemplaçar amb uns pantalons de cotó i unes xancles de plàstic més lleugeres.
MenjarEls 3 allotjaments, són a règim de mitja pensió (sopar-dormir-esmorzar). El dinar i ganyips, cada participant se'ls pot portar de casa o bé comprar quan pararem en els pobles (atenció els dos dies festius).
Preu147 euros
InclouPernoctar en règim de mitja pensió i transport bicicleta primer dia (amb furgoneta). No inclou el trajectes de Renfe del primer dia i el últim.
LlicenciaC (bicicleta)
Nombre de places20