facep.jpg

Temps.jpg

El Temps

 

Allaus.jpg
Allaus
logo_FEEC-71x78.png

Visitants en linea

Tenim 17 visitants en línia
RSS
100 Cims. El Cap de la Gallina Pelada, 2.322m (Berguedà)
100 Cims. El Cap de la Gallina Pelada o de Llitzat, 2.322m., Serra d'Ensija (Berguedà)

Aquest cop farem l’ascensió al cim de la Serra d’Ensija, anomenat Cap de Llitzet o Gallina Pelada, travessant la serra del sud cap al nord, per un itinerari força variat, de vells records dels antics cursets de muntanya. Gaudirem d’unes vistes panoràmiques  sobre el Berguedà i les vessants sud del Pedraforca, Serra del Cadí, Moixeró, Puigmal, Port del Compte, Verd, Rasos de Peguera, etc.

 

Itinerari.

0.00h  Coll de Fumanya a 1.650 m. (Cruïlla de pistes), comencem a caminar tot prenent la pista que ens queda més a l’esquerra en direcció sud i que aviat comença a baixar, seguint el PR C-73 (Berga i Queralt a Sant Corneli).

0.10h    Per l’esquerra i en un revolt de la pista confluïm amb  el GR-107 (camí dels Bons Homes) que seguirem durant bona part de l’excursió, continuem per la mateixa pista ara en  direcció ponent, passat un rierol trobem la font de Cal Coix, tot seguit trobem les ruïnes d’aquesta i d’altres masies.

0.20h    Peguera, poblet abandonat, comprat totalment per un xeic del Emirats Àrabs als seus antics propietaris la família Olano fundadors de “Carbones de Berga”, petita ermita de Sant Miquel, continuem per la nostra pista pel bell mig de la vall de Peguera (Els Planells) segons l’Alpina passant  pel costat d’unes basses anem deixant camins a l’esquerra.

0.35h.  Pista asfaltada, que ve del Coll de Fumanya, l’agafem uns quants metres, fins que trobem un pal indicador, deixem l’asfalt i continuem per pista a la dreta GR-107, poc després veiem el característic Roc de la Bruixa amb una senyera al seu cim.

0.50h  Cruïlla de quatre camins, deixem a l’esquerra  el GR-107.1  i continuem en direcció nord pel GR-107, estem a lloc anomenat Font de la Bruixa amb surgències d’aigua.

1.05h   Masia de Ferrús, cada cop més abandonada, envoltada de prats, boixos, pins i ben protegida del vent del nord, per tota l’impressionant Roca Gran de Ferrús o de la Gallina Pelada, continuem pel sender que comença a guanyar alçada per forts pendents, que ens van acostant a la base de la roca que passem a tocar en un replà aprofitat per fer bivac, on veiem “spits” de vies d’escalada, continuem  per la anomenada Canal Fonda amb camí bastant dolent  per l’efecte de l’aigua, cap al collet que s’endevina bastant més amunt.

2.15h   L’Estret, coll a uns 1.950 m, aquí deixem el GR-107 que continua en direcció a Ponent  cap a Gòsol, nosaltres seguim  un corriol en direcció nord,  que s’enfila dret amb fites i alguna marca vermella i groga (forta pujada), arribem al pas de roca anomenat de Les Llosanques o de la “Mala Dona”,  per curta i fàcil grimpada primer, i dura pendent després guanyarem la carena on veurem recompensat l’esforç amb la vista del Pedraforca, Cadí, etc., continuem amunt.

3.35h  Roca Blanca 2.289 m., enfilem la carena, ara quasi plana, però amb molt de compte, doncs a la nostra dreta tenim un bon estimball, amb direcció al cim que ja veiem a prop.

3.45h  Cap de Gallina Pelada o de Llitzet 2.320 m. Cim de la Serra d’Ensija. Baixem seguint el sender (est) per prats en direcció al refugi.

4.00h  Refugi d’Ensija o Delgado Úbeda 2.156 m., font d’Ensija, si està obert hi ha servei de begudes, continuem direcció est per prat i suau pujada travessant els Rasos d’Ensija, girem cap el nord i emprenem la baixada, seguin sempre el sender.

4.30h  Les Planelles (2.000 m. aprox.) a partir d’aquí s’acaben els prats i comença el bosc.

4.50h  El camí s’acosta al torrent, primer sec i més avall amb aigua, que baixa de les fonts de l’Orri i d’Ensija, continuem per bosc.

5.05h  Font Freda 1.680 m., raja tot l’any fresca i abundosa, baixem a buscar la...

5.07h  Pista asfaltada, que va del Coll de la Trapa a Vallcebre, l’agafem a l’esquerra.

5.25h  Pleta de La Vila, amb taules i jocs d’aventura.

- Fi de l’excursió.-

 

 

LlocEstació d'autobusos de Vilafranca
Inicidiumenge, 12 de juny de 2011
Hora inici6:30
DificultatMitja-Alta. Hi ha una curta i fàcil grimpada. No apta per persones amb vertigen.
Duració5 hores i 25 minuts, sense comptar les parades.
TransportAutocar
MaterialCalçat adequat.
MenjarAigua, esmorzar i dinar.
OrganitzaLluís Guilera, Joan Solís i Joan Albornar